Om man har en båt är det inte speciellt troligt att man bara har den liggande hemma på gården såvida det inte är något fel på den. Under säsong brukar man istället få i den i vattnet så att man kan åka iväg med båten när vädret är fint. Men att hitta rätt båtplats är inte alltid så lätt. Här tar vi upp några saker som kan vara bra att tänka på.

Var vill man ha sin båt?

Det kanske allra första man bör fundera över är var man vill ha båten. Ska båten ligga i en sjö, eller i havet? Vill man hålla till i närheten av en storstad, eller kanske lite mer avlägset? Man kanske rent av har eller känner till en privat brygga där man kan ha sin båt. Man bör också ha i åtanke att båten kan behöva tittas till då och då. Om båten då ligger flera timmar hemifrån kan det bli jobbigt att ha koll på den.

Vilken service ska finnas?

Vid hamnar brukar det i regel finnas en del service. Det kan vara en båtmack, toaletter, dusch, matlagningsmöjligheter och kanske en liten affär eller kiosk. Vid en mindre båtplats kanske det bara finns ett utedass. Beroende på vilken båt man har och på hur länge man ska stanna kan man vilja har mer eller mindre service. En toalett och möjlighet att hämta dricksvatten samt kanske el är i regel önskvärt.

Lugnt och skönt eller fest och party?

När man letar efter en båtplats bör man också kolla upp lite om hur stämningen är på platsen. Vissa båtplatser är väldigt tysta och lugna. De kanske kan bli lite tråkiga om man själv gillar att spela lite högre musik. Om man är en barnfamilj, eller bara överlag gillar lugn och ro kanske en riktig partybrygga inte är det bästa valet att spendera sommaren vid.