När det börjar närma sig vintern är det hög tid att ta fram snöskotern och förberedda den inför vintern. Många saker kan du göra själv hemma och slipper lägga ner pengar på en verkstad. Det finns vissa saker du alltid bör göra innan du börjar köra med din skoter under vintern. Här berättar vi mer om dessa.

Kedjan

Kedjan är en av de delar som du bör ge lite extra kärlek. Snöskotertillverkarna rekommenderar till exempel att du byter kedjehusolja åtminstone en gång under en säsong. Oljan försämras nämligen gradvis av bland annat metallspån och föroreningar. De allra flesta skotrar har en plugg så du enkelt kan tappa ur oljan. Spraya gärna kedjan med ett rengöringsmedel innan du fyller på med ny olja.

Förutom oljan är det också en god idé att kontrollera sträckningen på kedjan. Detta är otroligt viktigt eftersom en kedja som inte är korrekt spänd kan orsaka ett stort haveri. I instruktionsboken brukar det finnas mer information om hur du ska gå tillväga gällande en kedjesträckning på just din modell.

Styrstål

Styrstålen är också något du borde inspektera. Gå igenom varje skida och se till så att det finns koromat kvar på varje styrstål, i mitten. Om det inte gör det rekommenderas du att skaffa nytt styrstål. Det finns risk att man sliter ut styrstålen snabbt, speciellt under början av säsongen när det kan ligga grus och småsten på vägarna tillsammans med snön.

Smörj ditt chassi

Du bör också ta ett varv runt hela boogien och framvagnen med ett fettspruta. Detta tar endast några minuter och är en bra och enkel service för din snöskoter. Syftet är att försäkra sig om att det finns nytt fett över hela skotern. Du kan även passa på att kontrollera ditt drivaxellagret när du ändå är igång. Det är något som ofta glöms bort.